Scurta istorie a orasului Limenaria

Cladirea Palataki - Limeraria
Orasul Limenaria are o istorie interesanta ce nu a devenit semnificativa pana la inceputul secolului 20, atunci cand mineralele din zona au inceput sa fie exploatate de catre Speidel, o companie germana, intre anii 1905-1912. In zona, mineritul a fost reluat de catre Vielle Montagne, intre 1925-1930.

Cladirea de birouri a companiei miniere Speidel a fost construita pe coasta, la est de Limenaria si strajuieste orasul. Popular, ea se numeste "Palataki" si poate fi vazuta de catre toti turistii. Mai jos se afla o mina veche care poate fi vizitata si la interior.

In apropiere sunt doua muzee. Unul cu o sumedenie de exponate interesante, iar celalalt este particular si se numeste "Papageorgiou".

Odata cu dezvolarea industriei miniere a aparut si necesitatea construirii unor locuinte pentru mineri. In acea perioada, numarul locuitorilor din zona a crescut rapid. O parte dintre locuitorii satului medieval Kastro s-au mutat in Limenaria.

Cu timpul, satul Kastro, construit in varf de munte pentru a se apara de pirati, din care a mai ramas doar un zid de fortificatie, nu a mai fost populat, fiind considerat prea indepartat. Zidul este un punct de atractie pentru turisti.

Un alt factor care a dus la cresterea populatiei a fost schimbul dintre Grecia si Turcia, prevazut in Tratatul de la Lausanne, in 1923. Atunci, multi refugiati greci din Asia Mica si-au parasit fortat casele, mutandu-se in Grecia. 

Multi dintre ei au venit in Limenaria aducand cultura lor diferita, idei noi si creativitate. Cei mai multi refugiati s-au asezat in ceea ce se numeste astazi Kalivia (parte din Limenaria), unde si-au construit primele colibe. Tocmai de aceea, locatia a primit numele de Kalivia, din grecescul "kaliv" care inseamna "coliba".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu